För att förbättra din upplevelse och analysera trafik använder vi cookies på den här webbplatsen. Genom att fortsätta besöka webbplatsen godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

Miljöpolicy

Miljö och socialt ansvar

Som aktörer i den resurskrävande textilbranschen krävs det att vi tar ansvar för att förebygga och minska den negativa påverkan som våra produkter och produktion kan ha på jordens resurser. Utöver att följa miljölagar och andra krav så åtar vi oss att ständigt bli bättre på miljöarbete och minska företagets energiförbrukning samt att hitta nya mer miljövänliga alternativ.

Grunden i vårt arbete på Headwear handlar om stabilt och långsiktigt samarbete med våra leverantörer och kunder. Vi samarbetar med leverantörer som ständigt försöker förbättra och utöva miljöförbättrande åtgärder. För att garantera bra arbetsvillkor godkänner våra leverantörer vår uppförandekod som bygger på FN:s Global Compacts 10 principer.

Våra producenter tecknar även ett avtal med oss som anger att de följer REACH-förordningen. Vi förlitar oss på tredjeparts undersökningar (bland annat SEDEX och BSCI) samt egna regelbundna besök till fabrikerna för att se till att dessa efterföljs. I nuläget är våra största leverantörer godkända enligt BSCI och SA8000 (Sedex). Certifieringar som ISO 9001 och ISO 14001 påverkar även vårt val av leverantörer.

 

”Miljösmart EU-produktion”

Med miljösmart EU-produktion erbjuder vi en produkt som produceras under miljövänligare former inom Europa. Detta medför att vi kan korta ned både produktionstider och transportsträckor. Produktionen av bland annat garn och tyger följer miljökrav från erkända testinstitut för att minska produktens miljöpåverkan. Alternativet på marknaden har länge varit flygtransport via produktion i Asien.

När ni väljer våra produkter med denna märkning kan ni vara trygga med att produktionen sker lokalt i Europa och transporten sker med lastbil vilket i sin tur orsakar mindre miljöpåverkan än flyg. Miljösmarta val ligger oss varmt om hjärtat och detta är ett steg för oss att hjälpa våra kunder till bättre val och tryggare leveranser.

 

Material

Vi har märkt av ett ökat intresse för mer hållbara alternativ bland våra kunder och idag efterfrågas det mycket återvunna material. Som svar på denna efterfrågan har vi nyligen utvecklat en av våra mest populära produkter till en Eco-modell av återvunnen polyester och bomull. Detta garn är tredjepartscertifierat genom Global Recycle Standard (GRS).

Vi erbjuder även kepsar och spännen i återvunnen eller delvis återvunnen PET. PET-flaskor är en enkel produkt att återvinna och göra om till polyestertråd. Det är en stor fördel att återanvända ett material som redan är i omlopp, istället för att skapa nya från icke-förnybara källor.

På efterfrågan från kunder så har vi även tagit in handdukar i ekologisk bomull. Ekologisk bomull är bättre än konventionell bomull eftersom det används mindre vatten och inga kemiska bekämpningsmedel vid odlingen.

 

2020

I framtiden kommer vårt fokus ligga på att utöka vårt sortiment med fler produkter producerade i miljövänliga material. Vi vill även kunna erbjuda alternativ till plastförpackningar och fortsätter utbilda våra anställda inom miljö och socialt ansvar.

Vårt mål är att proaktivt hjälpa våra kunder välja mer hållbara produkter och att Headwear blir en verksamhet som i alla steg tar hänsyn till miljö och samhälle på ett ansvarsfullt sätt.